Oskar Dahl 1902 – 1966

Målare, tecknare, artist

berättat 2014

av

Lasse Dahl

  ver 2

thm_Dahl, Oskar.JPG

 

DEN FÖRSTA TIDEN

Min pappa, Oskar Wilhelm, föddes 1902-12-03 i Lidköping i det lilla huset som fram till seklets slut låg i hörnet av nuvarande Vallgatan och Grevhusgatan.  Tomt 57 - 58 Nst.

Grevhusgatan

Så här 40 år efter hans död, kan det nästan kännas som en ren slump att kunna summera det lilla vi egentligen vet om hans liv.

Släkten på Oskars sida ordade aldrig något från forna tider och jag hörde aldrig min pappa säga ett ord om sin mor och far. Han levde i nuet och var mycket upptagen av att lära sig så mycket som möjligt om världen runt omkring. När fick råd att skaffa sig ett modernt uppslagsverk läste han det systematiskt från A till Ö, från pärm till pärm. När televisionen gjorde sitt inträde hemma missade han aldrig ett nyhetsprogram eller något som kunde ge honom mer kunskap om världen runt omkring. Kanske för att ta igen något av sin förlorade skolgång.

Våra långa vandringar i olika städer och på landsbygden både i Sverige och utomlands skedde under djup tystnad och koncentration och med kamera och skissblock lätt tillgängliga för att se så mycket som möjligt och för att dokumentera upplevelserna för eventuell användning senare i arbetet.

 

Oskars pappa var Wilhelm Fritjof Johansson, född 1875, garvaregesäll och yngste sonen till renhållningsarbetaren Bengt Magnus Johansson, född 1832 i Tådene och så småningom inflyttad till Lidköping. Där gifte han sig med Lovisa Wångdal, född 1833 i Örslösa. Bengt Magnus och Lovisa bosatte sig på tomt 160-8 i Utom riten (NS) och senare på 57 - 58 Nst, i samma hus där Oskar senare föds.

 

1898 bytte Wilhelm Fritjof efternamn till Dahl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

inter_Johansson, Lovisa och Magnus small

Lovisa och Magnus Johansson

 

 

inter_Oskars pappa small.jpg

Wilhelm Fritjof Johansson

 

Min farmor, Ida Paulina Augustdotter  (Svensson), Wilhelm Fritjofs maka och min farmor, föddes 1880-05-19 i Mellby utanför Lidköping.

Ida Paulinas far, August Svensson, född 1845, död 1907, var hemmansägare på gården Lottkälle i Mellby utanför Lidköping. Mamma var Maria Kristina Larsdotter, född 1842 och död 1893 varefter barnen uppfostrades mot betalning  hos i en annan familj.

August och Maria fick ytterligare 6 barn: Annie Regina Källén född 1875, död 1957, Johan Sigfrid Källén , född 1877 död 1931, Hilda Maria Källén , född 1883, död 1974, Karl Werner Källén , född 1886 död 1911, Ida Nathalia Augustdotter, född 1871  samt Hilda Maria Augustdotter, född 1869  båda döda 1873.

Anmärkningsvärt är att inget av de fem barn som växte upp behöll det traditionella släktnamnet som ju borde varit Augustson eller Augustsdotter utan antog helt nya släktnamn, Svensson efter pappan eller Källén, troligen efter gården Lottkälle, vilket inte var helt vanligt på den tiden. Jag ser det som ett fint tecken på styrka och självständighet!

Några av de lyckligaste stunderna i min släktforskning har varit när jag hittade fotografierna på Ida Paulina och Fritjof Wilhelm och förstod att de föreställde min farmor och farfar samt när jag fann Idas namnteckning i original i en bouppteckning efter hennes far.

1894 kom ytterligare en person till gården inflyttad från. Det var Augusts nya hustru, Anna Larsdotter, som han nu, något år innan sin död gifte sig med. Hon kom ursprungligen från Friel och var född i början av 1851. Det fanns ytterligare en person med exakt samma namn som föddes där i början av samma år vilket troligen har medfört att de båda förväxlats i en del kyrkohandlingar och officiella register som bygger på dessa som t ex "Sv dödbok 6".

Lottkälle, Mellby

Svensson, Ida.JPG

Ida Paulina Augustdotter

 

 

Av alla dessa har jag personligen endast träffat Annie och hennes dotter  Märta Svensson, pappas kusin samt Hilda och hennes man Ivar Hallgren, känd godisfabrikör i Lidköping.

 

 

Så här efteråt är det påfallande hur litet det berättats om Oskars tidigaste liv och man kan bara ana att det finns händelser där som man helst velat hålla hemliga. En del av detta skall jag berätta här så som jag fått dem berättade för mig.

 

Annie, Märta, Hilda och Ivar

 

 

IN TILL LIDKÖPING

Unga Ida Paulina bröt ca 1898 med sin familj i Mellby och flyttade ensam den långa vägen till Lidköping. Där bodde hon först i xx Nst   och flyttade sedan till xx Nst . Vi vet inget om vad hon försörjde sig på då, kanske fick hon arbeta hos sin syster Hilda som redan bodde i staden.

Så småningom träffade hon Wilhelm Fritjof och gifte sig med honom 1899-11-24 och de flyttade in i 57-58 Nst där redan Magnus och Lovisa då bor.

En månad senare, 1899-12-09, kom första barnet, en pojke, som fick namnet Erik Wilhelm och ett och ett halvt år senare Oskar Wilhelm. 

Elsa Lovisa föddes 1904-04-20. Ida och Fritjof hade då flyttat till 107 Nst på Götgatan två gator längre ner på bilden.

 Lidköping Nya Staden

Stadsplan, Lidköping

Tomten 57-58 ligger längst till vänster i fjärde hus-

raden nerifrån.

 

Det var säkert inte enkelt att som garvaregesäll försörja en familj med tre barn i början av 1900-talet.

Erik och Elsa var klena och Elsa dog 1905 i bronchitis endast ett och ett halvt år gammal. Strax efter lämnar Wilhelm Fritjof Ida och barnen och när Erik blir sjuk i lungsot 1909 orkar Wilhelm Fritjof inte med livet.  En dag efter det att Erik dog tog Wilhelm Fritjof sitt eget liv. 

Det finns inga klara uppgifter om var någon av dessa tre är begravda men troligen ligger de i samma grav som Oskar gör nu och som då var en undangömd del av begravningsplatsen.

 

 

 

Ida Paulina stod nu som ensamförsörjare för sig och Oskar. Inte heller det någon lätt uppgift och någon hjälp från sin egen släkt fick hon tydligen inte.

Men hon fick hjälp av Lovisa som sedan några år levde som änka inne på gården på 57-58 Nst sedan Magnus dött i magkräfta 1903. Hit flyttade Ida och Oskar och Ida och Lovisa hjälptes åt att försörja sig och Oskar som nu var det enda överlevande barnet i familjen.  Men Oskar var deras ögonsten och de skötte honom väl vilket klart framgår av ett foto taget av Hovfotograf Lindhe.

Någon skolutbildning förutom den obligatoriska fanns det inte råd till. 

Omkring 1910 flyttar Lovisa tillsammans med sonen Johan Oskar till tomten 94 Nst och Ida och Oskar till tomt 3-4 Nst där de bor tillsammans med ytterligare 5 familjer (20 personer). Ida arbetar som kafémedhjälperska, troligen hos syster Hilda på Café Svea vid Nya Stadens torg.

Det var nog inte lätt att få det att gå ihop ekonomiskt, men det skulle bli värre.

 

 

inter_Dahl, Ida och Oskar small.jpg

Ida och Oskar 1906

 

I den gårdsbyggnad som låg mot gatan låg en frisersalong. Här fanns en barberare. Denne blev så småningom far till Idas andra flicka, Sigrid, född 1911.

Även i detta läge var det Lovisa som hjälpte Ida när hennes egen släkt inte ställde upp. Barberaren flyttade snart från såväl Ida som Sigrid och Ida hade ytterligare en mun att ensam mätta.

I fem år orkade Ida med den nya situationen. På sommaren 1916 hittades hon drunknad sedan hon försökt svalka sig i vattnet under en bärplockning i Kartåsskogen. Händelsen har rubricerats som ”olyckshädelse”. Ida är begravd på under samma sten som Oskar och hans maka Lisa på kyrkogården i Lidköping. Vi hoppas och tror att denna grav även hyser Ida Paulina, Wilhelm Fritjof, Erik Wilhelm och Elsa Lovisa.

 

 

Almkvist, Sigrid small.jpg

Sigrid

 

Nu var Lovisa gammal och ensam med två barn, Oskar och Sigrid. När hon 1921, 88 år gammal dog stod Oskar och Sigrid helt ensamma. Nu kom dock Hilda och Ivar till Oskars hjälp och han fick flytta hem till dem. Sigrid flyttades till sin pappa i Karlstad.

Resten av Oskars uppväxt bodde han hos moster Hilda och morbror Ivar och hade god kontakt med moster Annie och sin kusin Märta.

 

img053.jpg

Märta och Oskar  

 

Jag kan förstå att Idas släkt inte velat orda så mycket om denna tid utan gärna gömt den i glömskan. Jag kan också förstå hur den hjälpt till att forma Oskars personlighet och fortsatta liv. Uppväxtförhållandena var knappa  och överlevnaden troligen helt beroende av de två kraftfulla kvinnorna i hans liv, mamma Ida Paulina och, efter hennes död, farmor Lovisa.

Skolgången blev till att börja med endast den obligatoriska folkskolan. 

 

 

 

DET NYA LIVET

 

 

Den person som kom att ändra på Oskars liv hette Simeon Ander.

Fotograf Ander ledde undervisningen på det mera konstnärliga planet i frihandsteckning och modellering vid aftonskolan i Lidköping.

Av någon anledning fick Ander upp ögonen för tre ungdomar med konstnärlig talang i Lidköping och erbjöd dem fri undervisning på aftonskolan. De tre var Olle Svensson, Magnus Lidholm och Oskar Dahl. Det finns en bild med dessa tre från skolan från omkring 1917.

De tre vännernas kamratskap varade livet ut.

Det var också Simeon Ander som rekommenderade och såg till att Oskar sökte och kom in på Slöjdföreningens skola i Göteborg, med visst stipendium.

 

Modelleringskurs 1917.jpg

Olle Svensson, Magnus Lidholm och Oskar Dahl